Sunday, 5 March 2017

Kengät!


Viimeinkin tuli -ainakin melkein- valmista, joten pääsen esittelemään mahtavan kokeiluni: itse tehdyt nahkakengät! Nämä tehtiin Työväenopiston kurssilla omien mittojen mukaan kaavoilla. Ilman lestiä istuvuus ei ole perinteisen nahkakengän tapaan täydellinen.
Yritän saada vielä varpaiden kohdille tilaa ja nahkaa muokattua tunkemalla kengän sisään jotakin (lepolestit olisi hyvät, mutta enhän sellaisia omista). Myös kunnolliset nauhat puuttuu vielä, ja ehkä teen kuitenkin vielä yhdet parit lisää reikiä nauhoille. Mutta periaatteessa kengät ovat valmiina käytettäväksi!

Projekti alkoi piirtämällä kaava omasta jalkapohjasta sekä teippaamalla oma jalka ohuen sukan kanssa kiinni pahvipohjaan. Tähän teipistä kasattuun jalan 3D-malliin sitten suunniteltiin, millaisen kengän haluaisi.
 Minulla oli vähintään 20 sekavaa ideaa, ja koska oli kiire, jotenkin sitten päädyin nilkkamittaiseen nauhakenkään, joka lainaa ilmettään tennareilta ja lenkkareilta.
Tulossa on joko hitti tai huti...

Laskin suunnitelmassa olevan 10 palaa per kenkä. Ei kannata koskaan aloittaa liian helposta, kun kokeilee jotakin uutta ensimmäistä kertaa..Heh heh.

Suunnitelman yksi ehto oli se, että pieni Kierrätyskeskuksesta jonkus onkimani palan turkoosia mokkaa oli riitettävä yksityiskohtiin. Ja hienosti suunniteltu, ei siitä kovin isoa nöyhtää jäänyt jäljelle. Toinen suunnitelman kantava idea oli tuhota joskus hankkimani vaalea ruusukuvioinen lampaanvuota. Kenkänahaksi se oli vähän liian ohutta ja pehmeää, mutta päätin mennä näillä enkä hankkia mitään uusia nahkoja. Ja lammasta jäi vielä mätsäävää laukkua ja vaikka käsineitäkin varten, joten tässä pitäisi jatkaa nahkahommia! :D

Itse kenkäosan palojen kasaus toi toivoa projektiin.
Pohjan olisi voinut ommella päälliseen myös riittävän jytkyllä ompelukoneella, mutta se jäi kotihommiksi ja käsipeliksi. Ihan mukavaa hommaa, samalla sai sormien nivelet kipeiksi ja katsottua pädiltä Aareenasta tuntitolkulla sarjoja ja leffoja. Ei tuota telkkaria oikein muuten joudakaan katsomaan, joten tässä meni kivasti kaksi kärpästä yhdellä iskulla. :D

Jokin itsesovellettu tikkaustyyli!
Viimeinen ja aikaavievä osuus oli kumipohjien ja kantalappujen liimaus, sirkkareikäsinkilöiden epätoivoinen paikalleenpuristelu sekä kengänpohjan ja kantapalojen ja ym. reunojen viimeistely vannesahalla ja hiomakoneella. Kaikki sormet tallella!

Oli aikamoinen homma, mutta tämä valoi uskoa siihen, että omatekoiset kengät eivät ole mahdottomuus. Ostin espadrillepohjatkin ja aion tehdä niihin vielä kesäksi kangaskengät. Oikeasti olen kaaaaauan jo himoinnut myös simppeleitä nahkasandaaleja ja miettinyt sellaisten tekemismahdollisuutta. Jos vain saan tempaistua uudet kenkäprojektit alulle, niin kyllä ne on hyvinkin mahdolliset -ihan kotioloissa. Koneiden ja kunnon kontaktiliiman puuttuessa ehkä joudun tulevat projektit sitten vain viimeistelemään suutarin avustuksella. Netin syövereistä löytyy myös erilaisia valmispohjia, joihin kenkäosan voi liimata ja ommella kiinni. Ei helppoa, mutta ei niin vaikeatakaan! :)






5 comments:

 1. Hyvä tavaton kuinka mainiot kengät olet suutaroinut. Tuollaiselle kurssille haluaisin myös, kun kaupan kengät eivät tahdo passata koskaan jalkoihini.
  Meilläpäin ei ole edes suutarinliikkeitä, jossa vois teettää juuri oman jalan mallisia kenkiä.
  Aivan ihana ovat nämä sinun tekemät :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Tämä oli kyllä jännä projekti. Itse tekemällä saa tosiaan ainakin omiin jalkoihin sopivat. :) Mutta jos on pronaatio-ongelmaa tai muuta, ei kyllä varmaan sillä lailla sopivia saa: nämä on yksinkertaisesti valmistetut ja pohja vähän turhan ohut, puuttuu kaikki tukiraudat ym.
   Mutta eipä liikavarpaita paina, kun saa tehdä juuri sen muotoisen lestin kuin haluaa! :)

   Delete
 2. Ihkut! Ei voi kun ihailla taitojasi. Upeat kengät teit. Harva saa esitellä omatekoisia kenkiä.
  Olet taitava vähän kaikessa. Hauskaa seurata näitä projektejasi.
  Kaikkea ihanaa syntyy käsissäsi, kengät, vaatteita, virkkauksia maalauksia, kortteja.....jään odottamaan mitä ihanuutta seuraavaksi :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! kaikkea täytyy kokeilla.. Sen vuoksi ei aika meinaakaan riittää mihinkään! ;D

   Delete
 3. Voi hitsi mikä projekti!!! Olet sinä vaan aika epeli, suutarikin vielä. Ja suunnittelija! Sehän tässä on ollut yksi tärkeimmistä osuuksista.
  Upeat tuli, tykkään tosi paljon. Ihanaa sinistä! Noilla kun kuljet, niin päät kääntyvät ja tulee uteliaita kyselemään, mistä noita saa ja paljonko maksoivat :-))

  ReplyDelete