Sunday, 22 January 2017

Kolmen sauman pikaleggarit

Jos olisin yhtään aktiivisempi ompelublogien ja kaavalehtien selaaja (haluaisin olla, mutta jotenkin ei ole aikaa siihenkään), olisin äkännyt tämän jo aikaa sitten: leggareihin ei ole mitään tarvetta tehdä sivusaumoja.

Kotihousuja olen tähän asti tehnyt ilman mitään kaavoja heittämällä aina kankaan päälle malliksi edelliset sopivat kotihousut viikattuna vuorotellen etu- ja takakappaleiden malliksi ja leikannut sitten seuraavat mielen ja materiaalin mukaan väljemmiksi, lyhyemmiksi, pidemmiksi tai naftimmiksi. Trikoon kanssa ei ole niin tarkkaa, aina on tullut jalkaan sopivat pöksyt.
Nyt piirsin edelliset leggarit mallina kaavan, jossa on yhdistettynä etu- ja takakappale. Kuvassa on tällä kaavalla taiteillut leikkeet viimeaikaisesta trikoo-ostoksesta. Jotta sain printin symmetrisesti, piti taiteilla niin, että housuosaan tuli jatkopala. Vähän lisää askartelua siis muuten niin yksinkertaiseen valmistukseen: eihän tässä tarvitse muuten ommella kuin kolme saumaa.
Piti saada vielä resorit ylijäämäraitaosuudesta enkä jaksanut sovitella paljonko pituudesta olisi pitänyt ottaa pois.. vähän on liikapituutta nyt mytyssä, mutta ompa ainakin tilaa polvipusseille.

Sivusaumattomissa housuissa kuvio jatkuu niin sanotusti saumattomasti, joten tämä kaavahan on erityisen erinomainen varsinkin kaikkiin ehjiä kuvioita sisältäviin kankaisiin. Ei tarvitse kohdistella kuvioita kuin sisäsauman puolella.
Joustosamettileggaritkin suhisevat valmiina ilman sivusaumoja. Tälläiset on ajatuksissa jo tulossa vielä krotiilitrikoostakin, mutta nyt on ompelupöydällä hieman ruuhkaa. Kaksi kangasta siis todistettavasti viide..kymm..aika monesta kuukauden sisään ostetusta tuhottuna, jes!

4 comments:

 1. Onpa upeita. Kiva yksityiskohta tuli tuosta jatkopalasta. Minullakin olisi saunmuri. Pitäisiköhän kokeilla onnistuisiko minultakin

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Kokeilepa ihmeessä! Varmasti onnistut. Kannattaa varuiksi aloittaa väljemmästä koosta/reiluilla saumanvaroilla ja saumuroida sitten pienemmäksi jos siltä tuntuu. Vähän saa aina saumavaroja miettiä myös materiaalista riippuen: nuo joustosamettiset esimerkiksi oli mustavalkoisia paksummat ja vähemmän joustavat ja pari extrasenttiä saumanvaroihin tuli tarpeeseen.

   Delete
 2. Noista kuviollisista tuli tosi hienot!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Ne on kyllä vinkeän näköiset. Tyylikkäimmät koti/yöhousuni tähän asti. :)

   Delete