Monday, 12 September 2016

Päivänvalosta pimiöön

Nyt on kova juttu. Viikonloppu meni mahtavalla työviksen lyhytkurssilla, jossa rakennettiin neulanreikäkamera, otettiin sillä kuvia sekä vielä itse kehitettiin kuvat pimiössä.

En ole oikeastaan koskaan edes valokuvannut (napin painamista automaattiasetuksilla ei lasketa), mutta aina etäisesti haaveillut ymmärtäväni jotain suljinaukoista ja valotusajoista ja saavani kokeilla ihan oikean valokuvan vedostamista pimiössä. Nyt rakensin lisäksi itse kamerankin! Oikeastaan askartelin yhteensä kolme kameraa.
Kenkälaatikosta tehty kamera
 Neulanreikäkamera perustuu camera obscura-ilmiöön, eli siihen, kuinka täysin pimeään huoneeseen pienen valoaukon kautta tuleva valo heijastaa huoneen takaseinälle ulkopuolisen maailman -nurinpäin.

Neulanreikäkameralla voi kuvata myös perinteiselle filmille, mutta nyt käytimme valoherkkää mustavalkokuvapaperia. Laatikon takaseinään teipatulle paperille valottuu negatiivikuva. Valotetut negatiivikuvat kehitimme pimiössä kemikaaleilla ja varsinaiset kuvat pinnakkaismenetelmällä valottamalla ja kehittämällä negatiiveista. Täysin uutta asiaa minulle! Kuinka kiehtovaa, ihastuin todella pimiöön.
Ensimmäisiä vedoksia neulanreikäkameralla otetuista kuvista
 Neulanreikäkameralla kuvaaminen vaatii taitoa ja tuuria: kuva voi ylivalottua pilalle sekunnissa tai vaatia useamman minuutin valotusajan riippuen tarjolla olevan valon määrästä ja laadusta sekä oman kameran koosta, polttovälistä. Paljon tulikin ylivalottuneita mustia ruutuja varsinkin pienemmillä laatikkokameroillani, mutta onneksi näinkin lyhyessä ajassa jäi muistoksi sentään muutama ihan itse aikaansaatu hieno valokuva. :)
Kuvaus käynnissä. (Varjoisa paikka ja kuvauskohde ja pidin aukkoa auki vähän yli minuutin. Kuva onnistui.)
Koitan ehtiä jossain välissä skannaamaan aikaansaamani kuvat, jotta ne saisi ilman heijastumia koneelle talteen. Esittelen samalla paremmin pahvilaatikkokamerani. Nyt pitää pakata reppu ja painua nukkumaan, huomenna vuorossa metalligrafiikkaa. :P


6 comments:

 1. Minäkin olen rakentanut vuosia sitten neulanreikäkameran. Eikö ole jännittävää ja oikeastaan uskomatonta, miten kuva syntyy noinkin yksinkertaisilla välineillä.
  Nyt sait sellaisen kipinän, että ei tiedä mihin se johtaa. Mahdollisuuksia on vaikka mitä. Onnea matkaan :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. On, aivan huikeaa! Ja kyllä, innostuin jo siinä määrin, että rupesin katselemaan, mitä maksaisi vanha Leica.. (liikaa). Kaipa nuo kemikaalit olisi pakko hankkia ja perustaa vessasta pimiö! Mutta ehkä saa odottaa ensi kesään, pimeä talviaika kohta tulossa ja kuvaaminen ei oikein tule hetkeen onnistumaan..

   Delete
 2. Minä olen myös kiinnostunut tästä, todella mielenkiintoinen juttu. En ole koskaan rakentanut omaa kameraa. Missä mahtaisin saada ohjeet rakentamiseen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yritän saada aikaiseksi toisen postauksen, jossa kertoisin paremmin, mutta itse löysin hyvät ohjeet esim. sellaisesta blogista kuin pimeyspurkissa.fi , aivan mahtava blogi ja tyyppi! Harmi, että blogia ei ilmeisesti enää päivitetä. Ja englanniksi googlaamalla "pinhole camera" löytyy vaikka mitä! :)

   Delete
 3. OI nyt tuli tosiaan kova juttu. En moista ennen ole nähnytkään. Ja vau, miten hienoja kuvia saitkaan otettua. Upeaa :-)
  Uskon että nyt innostaa kokeilemaan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu kyllä nyt kutkuttaa hankkia tökötit kotikylppäriin ja jatkaa harrastusta! Mutta toisaalta tässä nyt päivät lyhenevät ja pimenevät niin, että ehkä ensi keväänä sitten... :)

   Delete