Friday, 23 September 2016

Metalligrafiikan koevedoksia

 Tässä näytille muutamia ensimmäisiä metalligrafiikkakokeilujani. Olen vuuuuuoosia haaveillut harrastavani metalligrafiikkaa, mutta joko ei ole ollut kurssia sopivassa paikassa sopivaan aikaan, siihen ei ole ollut varaa silloin kuin olisi ollut aikaa, tai sitten en ole vain mahtunut mukaan. Nämä paikat viedään nimittäin sekunnissa! Tänä syksynä onnisti, ja bongasin työväenopiston kurssin läheltä, niin että juuri ja juuri ehdin sinne suoraan töistä juosten. Myöhästyin 3 minuuttia ilmoittaumisen alkamisajasta ja päädyin jonoon. Ajattelin jo, että se on kohtalo: en vaan ikinä pääse kokeilemaan tätä...:(
Mutta sitten pääsinkin vapautuneelle paikalle jonosta! Jee! Aloitimme kuivaneulatekniikalla alumiinilevyille -onneksi alumiinille, kupari on niin kallista. Alumiinia uskalsi lähteä raapustelemaan vapautuneemmin.
Ensimmäisiä kuivaneula-koevedoksia. Kasvokuva oli ihan hauska idea, mutta oli ensin liian hento ja "parantelemalla" meni tukkoon. Jos ehdin ja jaksan, haluaisin tehdä sen uudestaan suunnitelmallisemmin. Laatta oli melkoista kokeilua siitä, miten kuivaneulaviivat toimivat.

Kuivaneula alumiinille, koppakuoriainen lähikuvassa. Koko n. 10x15cm
Koppakuoriainen jatkoi ideasta, jonka piirtelin kirjankansihaastetta varten. Jos edellinen oli lady bug, tämä yksilö on vissiinkin setä-osastoa.

Mineral bunch, kuivaneula alumiinille, koko n. 10x10cm
Mineraalikikkareen tein geometria-haastetta varten. Rosoisena toistuvat kuivaneulaviivat sopivat tähän hyvin, vaikka toimisi kuvio siistimpänäkin!


Merenneito. Viivasyövytys, koevedos (sisältää huolimattomuuttani tyhmän maaliviirun, mutta onneksi naarmu ei ole laatassa)
Vähemmän elegantti merenneito oli ensimmäinen viivasyövytyskokeiluni! Etsaus/viivasyövytys on aina kuulostanut korvaani mystiseltä ja vaaralliselta sekä äärimmäisen vaikealta hommalta. Todellisuudessa se oli varsin helppoa, pohjatulle kuparille piirtäminen yhtä iisiä kuin paperille piirtäminen ja jälki kuin kuulakärkikynällä vedettyä! Kuivaneulan rosoisuus oli mieleeni, mutta se ei sovi kaikkiin kuvaideoihin. Etsauksella pystyy toteuttamaan sitten hienompia ja pehmeämpiä viivoja.
Jatkan tätä kuvaa vielä akvatintalla, jolloin kuvaan saa viivan lisäksi sävyeroja. Sitä sitten viikon-parin kuluttua! Jännää. :)
Kuparilaatta2 comments:

  1. Akvatinta on minun lempparigrafiikkaani. Harmi vain, että kaikessa grafiikassa tarvitaan suojakaapit, prässit ja vaikka mitä. Ei voi siis kotioloissa harrastaa.

    Kiva kun pääsit kurssille. Syntyy vaikka mitä, ennen kuin ollaan edes joulussa. Mielenkiinnolla seuraan.

    ReplyDelete
  2. Koppakuoriainen on ihana.
    Tämä grafiikka ei sovi kovin hyvin hätähousuille, jotka haluavat nähdä loputuloksen nyt ja heti!

    ReplyDelete