Friday, 24 June 2016

Monoprinttailua

Gelliplate on veikeä lötkylä, johon törmäsin askartelu- ja taiteilublogeissa varmaan noin vuosi sitten ensimmäisen kerran. Heti googlailin, mistä sellaisen saisi, ja eipä näyttänyt saavan mistään kuin ulkomailta tilaamalla muhkeiden postikulujen kera. Unohdin sitten koko jutun.

Tuossa taannoin moisen löysin sitten ihan yllättäen Temperasta, ja ... voi että. Oli se kallis (asiaksi, jota ilmankin voi todellakin elää), mutta on se mahtava.

Kyseessä on siis geelimäinen alusta, jonka päälle väriä telaamalla ja kuvioimalla saa tehtyä helposti hauskoja monoprinttejä. Netistä löytyy miljoona videota, joissa Gelliplatella leikitään ja tehdään aivan älyttömänkin hienoja juttuja. Kannattaa googlata, en osaa valita tähän vain yhtä videota esimerkiksi. :)

Netistä löytyy myös ohjeita, kuinka vastaavan levyn voi tehdä itse.

Tein äkkiseltään huonossa pimeän illan valossa kuvaten pari kollaasia ensimmäisistä kokeiluistani.
Nämä ovat postikorttikokoa ja sopivat vaikka korteiksi sellaisenaan tai jatkojalostettuna.

Kankaalle kokeilin myös kangasvärien kanssa ja tässä muutamia! En malta odottaa, että väri kuivuu ja ehdin silittää kangaspalat, jotta pääsen tekemään niistä jotain aivan mahtavaa tilkkujuttua!

Levylle voi myös maalata esittävää kuvaa suoraan ja ottaa siitä monoprintin. Kokeilin tätä guassiväreillä, kun akryylit tuntuivat siihen ensin liian tämäköiltä. Jännittävän hienon vedoksen sain käyttäen mallina tälläista vanhan ajan ylioppilasaiheista lehtikuvaa, kun maalasin muutamalla vedolla vähän sinne päin. Maali oli liian märkää, ja paperilla näkyy, mihin suuntaan olen vetäissyt kädellä. Mutta siitä huolimatta ja siksi, ihan vahingossa, todella jännän hieno tuli!
Akryyliväreillä kuvasta olisi tullut ihan erilainen, veikkaampa että ei kovin kiinnostava. Kokeilut jatkuvat... ja ehkä monoprinttitaiteesta taipuu jotain muutakin, vaikkapa kirjankansia... ;)

1 comment: