Saturday, 6 February 2016

Kartonkigrafiikkaa

Joskus olen kokeillut puupiirrustusta - ja joskus ammoisella ala-asteella toki jo työstänyt linolevyä-  ja sitä myöten tutustunut kohopainoon. Viikonloppu Työväenopiston Kartonkigrafiikka-viikonloppukurssilla saattoi ymmärrykseeni syväpainon käsitteen. Ja mahtavaa puupiirroksiin verrattuna on, että kartonki, pahvi, painolaattana taipuu yhtäaikaa molempiin: syväpainojälkeen sekä monotypian mahdollistavaan kohopainoon - ja bonuksena vielä collagrafiaankin.
Viikonloppu on tietysti lyhyt aika, varsinkin kun siinä vasta samalla oppii ja oivaltaa ja on pääsemässä kärryille, kun jo aika pysähtyy. Mutta saavutin niin sanotusti tavoitteeni, sillä minulla on pitkään ollut seinällä tyhjä paikka, kellarissa joutilas hieno kehys ja mielessä jonkinlainen kuvaidea, ja ensimmäisellä vedoksella sainkin ideastani niin itseäni lämmittävän kuvan, että se päätyi noihin kehyksiin ja seinälle. (jos jonkun tekee mieli huomauttaa paspiksen laadusta, niin, noh, sanottakoon, että en maksanut ammattilaiselle ;))
Kaikki muut viikonlopun ajan ideat ja vedostamiset olivatkin lähinnä likaista turaamista.. tosin, jälkikäteen katsellen lämpenen kyllä vielä muillekin kuville ja katsotaan, jos jotain niistä seinällekin päätyy.
Oma taulu ja pöydällä rakkaimmat matkamuistot ja muut löydöt.
Sunnuntai-illan lopuksi minulla oli jäljellä pieni suiro syväpainopaperia ja ajan hyödyksi käyttääkseni raapustin vielä pienen kuvan ja tykkäsinkin aikaansaannoksista niin kovin, että seinälle nämäkin nakkasin. Koiperhosta tekisi mieli vedostaa lisää lukuisissa väreissä ja variaatioissa, ja merkkasinkin, että 30 kappaleen Edition Varié on mahdollinen.;) Harmi, että homma vaatii prässin, näitä ei voi oikein kotosalla harrastaa.


4 comments:

 1. Kartonkigrafiikkasta olen kuullut, mutta systeemiä en tiedä. Prässätään kuten linoakin? Upeat vedokset olet tehnyt, kehykset molemmat ansaisevat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, prässätään ja kartonki, tai pahvi oikeastaan, on sen verran ohut ja joustava materiaali ja siihen tehdyt viillot sen verran matalia, että sillä onnistuu syväpaino. Kun taas linolla kaiketi ei, mutta en ole varma tietenkään, mutuilen vain. :) Eli prässin läpi vedostaessa saa leikattuihin uriin työnnetyn värin paperille + vielä pahvin pintaan hierotut värit. Oli kyllä huisan hauskaa, ja vedos aina kuitenkin hieman yllättävä. Olisi kiva päästä tekemään lisää. :)

   Delete
 2. Jessus, miten hienoja tuli, molemmat! Kannattikin laittaa seinälle. Olen vuosia takaperin kokeillut myös, mutta kotona ei voi tosiaan oikein jatkaa muuta kuin monotypiaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja tulisipa edes sitä tehtyä... Minun tekemiseni näyttävät hyvin vahvasti tarvitsevan tiukat raamit ja kurssiohjelman. :)

   Delete